Ta emot det som erbjuds i livet, både skrämmande och lyckliga stunder...

I helgen var jag på mitt första konvent. Av en ren slump så fick jag reda på att det skulle vara ett när jag åkte till stockholm så jag beslutade mig för att gå. Och vilken upplevelse!
 
För det första trodde jag inte alls att det skulle påverka mig. Men så fick jag reda på att det var på engelska.... Sista tiden har jag fått böcker på engelska, jag har lyssnat på möten som varit på engelska och nu detta. Utmaning tänkte jag och gick.
 
Men när jag väl satt där var jag så rädd att jag skakade. Efter första mötet sprang jag ut och tänkte inte gå tillbaka. Det enda jag kunde tänka var att "prata inte med mig för jag vågar inte". Men så ringde jag min sponsor.
 
Hon fick mig att inse att jag fick precis den utmaningen jag be´hövde och att det inte handlade om min egen vilja. Jag skulle trotsa rädslan och på så sätt växa. Eftersom jag litar på min sponsor gick jag tillbaka.
 
Jag satt mig ner och fokuserade på att vara "här & nu" och verkligen lyssna på de som talade. Sedan hände det- jag själv vågade dela. PÅ ENGELSKA!
 
Det här är stort för mig, och jag känner hur jag växer av stoltheten av att inte låta rädslan styra! Den här situationen bevisar verkligen för mig hur viktig min sponsor och min tro på en högre makt är... För när jag skulle lämna konventet och hade lovat mig själv om att få någons nummer så frågade jag en människa som BARA kunde engelska och franska.
 
Då inser jag att min högre makt är med mig och jag litar på att ta emot det jag erbjuds i livet. Allt har en mening.

Tänk om, om inte fanns....

Jag har äntligen fått tid över att läsa böcker. Jag älskar böcker om persolig utveckling eller riktiga berättelser från riktiga liv.Av en ren slump fick jag denna bok. Och jag är nöjd, mycket nöjd.  
 
Mia skriver om sitt liv så enkelt och samtidigt så äkta. Hon hymlar int om vardagliga tankar som vi alla någon gång tänker men aldrig vågar dela om. Hon delar med sig av sina starka sidor samtidigt som vissa kan uppfatta det rent svagt. Men jag, jag beundrar denna kvinna. För hon lyckas med något jag jälv har svårt med. Att vara. Bara vara Mia(och i mitt fall Katrine).
 
Jag sitter och skrattar(och tro mig det är inte vanligt när jag läser böker) åt hennes ärliga och konkreta sätt att beskriva sitt kaotiska liv som vi alla lever. Samtidigt är hon väldigt ärlig med vad hon själv har konstaterat- att hon behöver kaos och spontanitet för att känna sig levande.
 
Hon VÅGAR saker i sitt liv tack vare sin spontanitet och det är här jag börjar att förstå mig själv! Jag behöver och våga för att känna att jg levar. Ibland måste jag bara få köra på det jag tror på för att veta om det är bra elle rinte. Ibland misslyckas man men då tar man det om en lärdom och går vidare. Svårare än så är det inte. Livet är för kort för att hela tiden grubbla.
 
Tänk om, om inte fanns....

Den viktiga och mest intressanta frågan är vad jag gör idag för att inte agera som jag alltid gjort.

Det började med att jag hörde ett inspelat möte och mina känslor och tankar rusade iväg. Sedan gjorde jag en återvändsresa i mina gamla beteenden, men när allt lättade, det var då det mest fantastiska hände!

 

Jag börjar just komma i balans igen och har valt att ha en snäll dag med mig själv. Jag ska inte kräva så mycket av mig själv, utan istället sätta sinnesro i första hand. Och såna här dagar älskar jag! Solen skiner, min son skiner, min sambo skiner hela världen skiner tillsammans med mig! Såna här dagar har jag inte svårt att förstå vad sinnesro och ”flow” innebär. Jag känner det i hela mig!

 

Och det är just såna här dagar jag kan känna så enorm tacksamhet. Jag inser att min högre makt har varit med mig hela tiden och nu får jag verkligen känna att han är med mig. Så jag lyssnar på samma inspelade möte igen och åter igen hör jag saker som väcker något inom mig. Men den här gången gav det mig en viktig pusselbit i mitt tillfrisknande.

 

I de år jag varit med i programmet har jag ofta hört att jag ska se på min egen del i vad som har hänt. Eftersom jag är väldigt duktig på att ställa höga krav på mig själv och slå på mig själv(mentalt) så har jag mött detta med ilska. Vad har jag gjort så jag förtjänar det här, är jag verkligen så dålig?

 

Men idag så förstod jag. Och det var något mycket enkelt jag hade komplicerat och gjort större än vad det var. Det handlar inte om vad jag gjorde när jag var liten, eller vad jag hade gjort för att förtjäna att bli sårad. Jag sökte ett svar på en helt fel fråga. Den viktiga och mest intressanta frågan är vad jag gör idag för att inte agera som jag alltid gjort.

 

Så med det i mina tankar så börjar jag att fundera och konstaterar att om det händer situationer som sårar mig idag så agerar jag på samma vis som när jag var liten. Jag använder mig alltså av en strategi om fungerade i en otrygg uppväxt, vilket vi inom al-anon kallar för karaktärsdefekter.

 

Och med det i mina tankar så finns också en lösning, det här är något jag kan jobba med och förändra. För det handlar om mig själv! Lyckan är stor. Tacksamheten är enorm. Och tilliten till min högre är starkare än någonsin. Så jag börjar med att dela med mig av min erfarenhet. Och nu känner jag för att möta mina rädslor och karaktärsdefekter med ödmjukhet.

 

Någonstans längst bak i mina tankar ekar meningen gör det enkelt och bara börja. Och det är precis vad jag gör. Tankarna på pappa dyker upp. Det första jag tänker på är alla gånger jag förväntansfullt åkte till pappa och tänkte att allt skulle bli annorlunda. Men det blev det aldrig. Och varje gång skrek jag inombord att jag ville därifrån. Att jag var rädd. Att jag saknade mamma. Men aldrig sa jag något. Istället smög jag undan och grinade. Istället knep jag igen och stängde in mina känslor.

 

Precis samma beteende hade jag hemma tillsammans med mamma om jag blev upprörd. Jag sprang in på mitt rum, grät eller stängde ner mina känslor . Jag minns att mamma frågade varför jag gjorde på detta viset och det är inte förän nu jag kan svara på denna fråga. Det var en strategi jag hade för att överleva med en pappa till missbrukare.

 

Jag vet inte ens vad som hade hänt om jag hade grinat inför pappa. Jag vågade aldrig. Jag var så rädd, så otroligt rädd. Rädd att inte bli älskad. Rädd att han skulle bli arg. Rädd att det var något fel på mig, att jag inbillade mig. Rädd att inte bli bekräftad!

 

Och de få gånger jag sa något, vilket blev till min bror så hade jag fruktansvärt dåligt samvete för pappa. Hur kunde jag lämna honom, skulle han inte känna sig älskad nu? För det gjorde ju inte jag när han valde bort mig. Nästa gång jag besökte honom gjorde jag det med skam. Och jag var så rädd att inte bli älskad.

 

Och nu står jag här som en vuxen kvinna och inser att jag ofta väljer samma strategier om jag blir rädd. Jag vill ha snabba lösningar för att slippa känna smärtan och rädslan.
 

Men det finns en skillnad idag och det är att jag har en vilja att växa och att vara i tillfrisknande. Så jag står inte ensam lika länge, istället delar jag med mig av mina tankar och ber om hjälp. Jag läser al-anon litteratur och jag tränar på relationenmed min högre makt. Och för varje medvetenhet så blir jag tacksam över de framsteg jag gör!


" Jag vill ju veta vad jag vill med livet- vart jag är på väg."

Depression. Diagnosen är ställd men för mig har det inte gått in än. Jag? Vad innebär det för mig? Var ska jag göra?

Igår satt jag mig & åt lunch på ett cafe för mig själv. Känslan av att vilja vara själv men inte ensam fick mig att fatta beslutet. Och det var riktigt skönt. Jag åt min mat, tänkte mina tankar, läste min tidning och lyssnade på människorna runt om mig...

Bredvid satt två tjejer och pratade om var de stod i livet, så många bekymmer & funderingar trots den unga åldern. Och så kom det... Kommentaren som fick mig att verkligen börja fundera...

" Jag vill ju veta vad jag vill med livet- vart jag är på väg."

Och där satt jag & är snart 30 med precis samma bekymmer och funderingar. Jag ville så gärna svara- ha inte för stora krav på er. Lev & låt leva,

Så gick det upp för mig att det är samma svar för mig... Jag behöver inte prestera, veta eller kontrollera den här situationen. Jag behöver bara leva och lära.

Vilken möjlighet, det här kan bli början på något nytt.


Ett sätt...

Ibland känner jag för att jubla ut till alla som skulle behöva alanon & AA. Men återigen blir jag påmind om att sätta mig själv främst.

Ingen i världen kunde få mig till ett möte när jag hade bestämt mig för det. Det var min egen vilja att ta mig dit. Däremot är jag tacksam över de som erbjöd mig men gav mig tid.

Jag behövde tiden för att våga. För att vara redo. För att växa.

Sen finns de som klarar ett tillfrisknande på andra sätt. Mitt "sätt" är det enda jag kan dela med mig av. Det enda jag vet funkar för mig.

Det sätt som hjälper mig är att gå på alanon möten varje vecka. Att få en gemenskap som älskar mig oavsett vad. En sponsor som alltid är ärlig. Oavsett hur jobbigt det kan vara...

Det är mitt sätt som jag är tacksam för. Andras sätt är jag glad att de har hittat- så länge vi mår bra!

Tack


Återfall

Det är en sorg varje gång jag kommer på mig själv med att ta återfall. En missbrukare tar återfall när det gäller missbruk. Vi som är medberoende (jag) tar återfall i beteenden.

Det kan visa sig i olika situationer men ofta börjar det med att jag är irriterad på mina nära. Den här gången kom jag på mig själv att skjuta "varnings tankar"'åt sidan. Men nu har jag stannat upp och är medveten om var jag står. Nu har jag val.

I mitt medberoende får jag konsekvenser av mitt handlande. Precis som för en missbrukare, men mina konsekvenser blir att jag tappar fokus på mig och då också mitt tillfrisknande.

Så nog vågar jag påstå att alkoholism är en familjesjukdom. Det är så många fler än missbrukaren som drabbas.

Idag finns det En viktig skillnad för mig. Jag vet att jag inte är ensam.

Tack.





En dag utan höga krav på mig själv

De dagar jag vaknar och fattar ett beslut om att det är JAG som bestämmer hur dagen ska vara och att JAG ska lägga allt fokus på mig blir ofta givande dagar.
 
Så... hur gör jag? Jag börjar med att skriva ned vd jag är tacksam över. Sedan ber jag om hjälp om det är något som känns svårt. Varje gång en jobbig tanke dyker upp accepterar jag att det är en del av mig, men låter den inte styra mig. Jag erkänner tanken och sedan bestäme rjag mig för att fokusera på vad jag vill göra för att det ska bli en bra dag.
 
Och idag bestämde jag mig för att städa inför helgen. Jag och barnen satt på musik och gick loss- tänk det blev en fin stund med dem till och med! Sedan bestämde jag mig för att göra det jag tyker om och inte ha så höga krav. och jag gillar att fika- och just idag är det kanelbullensdag. Så istället för att baka åker jag och köper det på affären och ska fika med mina barn!
 
Något mer har jag inte bestämt. Det behöver jag inte, det räcker för mig just idag.
 
Tack.

Att chansa

Ibland kan det kännas meningslöst. Att dela. Försöka. Det mesta... Men det är då min "sjukdom" tagit över och jag får påminna mig om att be om hjälp.
Jag ringer min sponsor och är tacksam för de samtal jag får av hon jag sponsrar. Det ger mig mycket även om jag inte tycker och känner det på engång!
 
Och tack vare alla samtal så kom jag på en sak om mig själv....
Jag har hela mitt liv levt efter att bli bekräftad. Att bli bekräftad av den man älskar har varit en sån självklarhet för mig att det tog mig till nu att inse att det är inte alla som behöver den bekräftelsen. Man kan leva sitt liv och må bra ändå.
 
Med det säger jag inte att alla som inte är som jag aldrig behöver bekräftelse. Det behöver vi nog alla ibland, det gör mig glad och får mig att känna mig sedd. Men när bekräftelsen blir till ett behov för att må bra, då är det inte sund bekräftelse längre.
 
Och äntligen. Äntligen börjar jag att känna på detta. Jag är medveten om en ny sida hos mig själv och behöver öva. För jag kan inte förändras på en dag även om jag vill. Men jag kan öva. Jag kan försöka bryta gamla mönster och beteenden genom att ringa min sponsor. Jag kan skriva av mig och de vad jag verkligen känner.
 
Så vad gör jag?
När det dyker upp en känsla som jag har svårt att hantera stannar jag upp och tänker- Vad är verkligheten nu? Just nu är min verklighet att jag vill göra en massa saker. Jag vill var med vänner, jag vill ha roligt och vara glad. Jag vill gå på möten och jag vill vara med min familj och göra massa skoj! Så... börja med något av det! Gör det inte komplicerat!
Och eftersom jag vet vad jag vill så kan jag tänka på att ge det till den jag älskar. ÄVEN om det känns svårt- men det är MITTproblem inte hans. Det kan jag dela med en vän istället.
 
Och chansen att bli sårad? Ja den finns, precis som chansen att bli lycklig. Så jag väljer att chansa.
 
Tack
 
 

RSS 2.0